Lindahls Fiske & Natur

Fiskeguide

Stockholm, Sweden

Blog

view:  full / summary

Vårsäsongen börjar snart komma igång

Posted on February 28, 2017 at 5:01 AM Comments comments ()
Nu är snart våren här och säsongspremiären närmar sig med stormsteg. Så snart isarna har gått så kör jag igång och då i första hand med havsöringsfisket. Helgen 17-19 mars kommer jag att vara på Sportfiskemässan i Jönköping. Du hittar mig i Sveriges Organiserade Fiskeguider, SOFs monter C660. Har du planer på att besöka mässan så titta gärna in vår monter och häng lite. Det verkar bli fullt med aktiviteter och "alla" fiskekändisar kommer att vara där så det blir säkert värt besöket (och näe det är inte jag på bilden utan Claes Svartzonker Claesson som också dyker upp på mässan).

Tack för ett fantastiskt 2016

Posted on January 3, 2017 at 1:11 PM Comments comments ()
2016 har varit mitt bästa år som heltidsguide med avseende på antal guidningar och det har även landats fler pb för gäster än tidigare. Gädda på 105cm, öring över 70cm bland annat. Framför allt har jag haft nöjet att guida mer än någonsin åt andra guider på storkörningar och det har varit utspritt över hela skärgården och Mälaren så jag har lärt känna många, många fler hotspots. Ett stort tack för förtroendet riktas till alla kollegor jag arbetat med under året, ni är bara bäst! Sista guidningen körde jag på annandagen inne från City med långväga gäster från Australien och jag kan bara säga att det är ett privilegium att få verka i en så fantastisk storstad som Stockholm där man kan plocka upp gäster från kajen vid Gamla Stan, åka förbi Af Chapman, Djurgården och bedriva fisketurism mitt i vintern såväl som i sommarvärmen så nära en storstad! Den stora skilnaden i år från tidigare är just att jag har haft många fler långväga gäster i båten och just med upphämtning i City för att sedan uppleva stan från sjön och fiska i dess närhet. 
Ser nu med enormt stor tillförsikt fram emot 2017, ännu fler guidningar, ännu fler stora firrar och häftiga upplevelser till sjöss. 

Kanonfiske

Posted on October 12, 2016 at 3:58 AM Comments comments ()
Under september och början av oktober så har vi haft ett kanonfiske på gädda. Riktigt bra volymfiske i skärgården och i Mälaren så har det kommit upp flera gäddor över 100cm i båten. Nu börjar även dom stora nappa på i skärgården och havsöringssässongen har precis börjat. Även om det börjar bli lite kallare nu så är fisket hett och det ser ut att kunna bli en super bra avslutning på säsongen. Hör av dig och boka in en dag du också!

Höstfisket drar igång!

Posted on August 22, 2016 at 3:07 AM Comments comments ()
Under Juli fick vi en riktig kanonsommar och jag fick nöjet att guida turister från olika delar av världen som besökte Stockholm. Oftast blev det en kombinerad sightseen under broarna i Stockholm följt av lite abborre och gäddfiske i Mälaren. Fick även några underbara trollingkvällar efter gös med gott resultat.
Nu har höstfisket dragit igång med framför allt gädd och abborrfiske men jag hinner nog med några gösfisken till här under slutet av augusti. 
Passa på att boka in ett höstfiske innan kalendern blir fullbokad. Ring eller maila 0709708844 el. [email protected]

Boka en fisketur i Juni

Posted on May 25, 2016 at 1:15 AM Comments comments ()
Maj har varit en hektiskt månad med många guidningar, både egna och som co-guide åt andra guideföretag. Har kört runt i hela skärgården från Grisslehamn i norr till Trosa i söder samt Mälaren. Gäddfisket i skärgården var lite segt i början men har nu börjat komma igång igen. Mälaren har fiskat riktigt bra, både mängd och hyfsad storlek. Nu har strömmingen gått till i alla innerfjärdar och gösfisket börjar komma igån så sista vecka i maj och juni kommer att bli riktigt kul. Rapporterna från Landsort har också börjat strömma in och laxfisket verkar vara superbra i år. Många och stora fiskar har kommit upp. Jag kör inte laxfiske själv men om ni är intresserad så hör gärna av er i alla fall så kan jag hjälpa er att hitta dom bästa laxtrollingguiderna. Har följande lediga dagar i juni för tillfället 4/6, 5/6, 10/6, 11/6, 19/6, 24/6, 25/6, 26/6. Passa på att boka in en fiskedag efter riktigt hungrig efterleksgädda eller varför inte kombinera ett gös och gäddfiske där vi metar gös och gädda med strömming.
Ring eller maila, +46709708844 [email protected]
MVH
Fiskeguide Lasse 

Jakten på Storgäddan 26-27/3 2016

Posted on January 27, 2016 at 6:51 AM Comments comments ()
Fira påsken på ett annorlunda sätt i år och följ med på ett unikt 2 dagars äventyr där vi kommer att fiska riktat efter stor gädda i ett av landets bästa gäddvatten, Trosa skärgård. Det här riktar sig i första hand till dig som fiskat en del tidigare och är beredd att nöta på ordentligt för att få upp den där drömgäddan. Jag kan inte lämna fångsgaranti men jag kan garantera att vi kommer att fiska med rätt beten på rätt ställen där det garanterat finns riktigt stora gäddor och den här tiden på året är chansen som störst att hitta drömgäddan. Förra året krokades fyra gäddor runt 10kg i min båt den här tiden. Den på bilden vägde 9,57 och nämnas kan att vi tappade och såg ytterligare riktigt stora firrar.

Det här erbjudandet inkluderar 2 dagars fiske från båt med guide samt en övernattning i stuga på Trosa Vandrarhem, lunch båda dagarna samt frukost på söndag. Om du vill får du såklart ta med egen fiskeutrustning men annars tillhandahåller jag all nödvändig utrustning.
Priset för allt det här är endast 2600:- per person och det finns bara 3 platser så det är först till kvarn som gäller. Detta pris gäller endast detta unika tillfälle så passa på att ge dig själv ett påskägg som du sent ska glömma.

Anmälan gör du genom att kontakta mig på 0709708844 eller [email protected]

Reflektioner och erfarenheter kring hybridbeten

Posted on January 23, 2016 at 8:37 AM Comments comments ()
Nu när isarna har lagt sig så passar jag på att gå igenom fiskeutrustningen, ge rullarna lite service, spola på nya linor, gå igenom och sortera betesboxarna och komplettera lite utrustning med mera. När jag satt och pillade med mina gäddbeten så slog det mig att jag skulle kunna dela med mig lite av mina erfarenheter och eventuellt bidra med några tips så här kommer det första som tar upp det här med hybridbeten, dvs. beten med en kropp av plast eller trä och en svans av gummi.

Ett av mina favoritbeten för gädda är sedan några år tillbaka McMy. Jag blev förtjust i detta bete från första gången jag testade det och en av anledningarna är säkert att jag gillade jerkbeten sedan tidigare. Den här härliga gången, sida till sida, upp och ner, oregelbundet som man kan få med jerkar tilltalar mig och inte minst gäddorna. När jag sen fick testa en McMy som har precis dom egenskaperna som ett traditionellt jerkbait men med en svans i gummi som ytterligare adderar rörelse och färg så blev jag helt såld. Att jag sedan har fått hundratals gäddor på detta bete förstärker dess plats i min beteshink. En annan egenskap som tilltalade mig är den låga vikten på lilla McMy som gör att den här kan fiskas med en helt vanlig haspelutrustning klassad någonstans kring 15-40g. När jag fiskar hem betet så gör jag korta relativt lätta små knyckar med spöt så får man den där härliga sida till sida gången. Det behövs alltså inte alls några häftiga jerk slag med spöt och ingen specialutrustning vilket gör att det här fungerar utmärkt vid guidningar, även med oerfarna gäster i båten.

Nu ska det här inte handla om McMy speciellt utan det är mer som en bakgrund till mina reflektioner kring hybridbeten. Det var nämligen här som jag började laborera med olika varianter av hybrider, inspirerad av i första hand Svartzonker’s olika beten. Ska här passa på att klargöra att jag är inte knuten till något speciellt fabrikat och jag är inte sponsrad på något sätt utan allt i den här artikeln är baserat på mina egna erfarenheter. Det som sägs här är allmängiltigt för många olika märken och fabrikat och det finns otroligt många bra varianter på marknaden. Att jag valt att nämna Svartzonker är enbart för att det är det jag har mest personliga erfarenheter av.

Att tailbeten och stora gummishadar är populära och mycket effektiva har väl knappast undgått någon. Självklart fiskar även jag mycket med tailbeten och shadjiggar, speciellt under vissa perioder på säsongen. Jag har dock mer och mer börjat använda mina McMy kroppar, både den lilla och den stora. När jag under tidiga våren vill fiska långsamt med stora tailar så väljer jag att montera på lösa tailar från exempelvis McMio (som finns att köpa lösa) på mina McMy kroppar. Dessa får då en helt annan gång där kroppen rör sig väldigt lite men den extra stora och breda svansen rör sig härligt precis som vilket tailbete som helst.  Jag har även testat med stor framgång att montera på McPaddel från Svartzonker. Det finns både långa och korta i många olika färger att köpa lösa. Med den här kombinationen av stora McMy och en paddel så har jag hittat ett fungerande bete som i mitt fal, till stora delar, har ersatt dom stora gummishadarna. Jag vill absolut inte påstå att detta är bättre på något sätt men för min del så föredrar jag denna hybridvariant där betet är färdigtacklat, har inbyggt rassel och som är så otroligt lätt att variera i färgkombinationer och storlekar genom att ha några påsar med olika paddlar. Om man dessutom har med sig lite päronsänken i olika vikter så kan man få betet att gå på olika djup genom att fästa dessa i beteslåset utan att den härliga gången påverkas negativt.

Om det är någonting jag saknar på marknaden idag så är det lösa färdiga paddlar som passar till lilla McMy. Det går enkelt att lösa genom att köpa shadjiggar, förslagsvis runt 15cm och relativt billiga som man sen helt enkelt klipper sönder och monterar paddeln på McMy.

Det som tilltalar mig med det här systemet av hybridbeten är att jag med några få kroppar i olika färger och storlekar samt ett antal påsar med lösa svansar och paddlar i olika färger och storlekar får tillgång till en otroligt bred arsenal av färgkombinationer och betesegenskaper för väldigt många olika fiskesituationer. Det finns idag på marknaden ett otroligt stort sortiment av beten, lösa tailar och paddlar som fungerar på det här sättet så det är inte alls bara tillämpbart på McMy men återigen, detta är det betet som jag har testat mest och dom kombinationerna ni ser på bilden är några av mina favoriter. Det här borde om inte annat tilltala de som inte har så tjock plånbok, så prova på det här om ni inte redan gjort det och laborera med olika kombinationer för att hitta just dina favoriter.

Lasse

Tack för fiskeåret 2015

Posted on January 6, 2016 at 6:28 AM Comments comments ()
Jag vill tacka alla kunder, vänner och bekanta som gästat mig i båten under 2015. En del av er har upplevt kanonfiske med pb eller stort antal firrar och andra har råkat ut för dom där supersega dagarna men oavsett vill jag tacka alla er, utan undantag, för att ni gett mig trevliga minnen och inspiration att fortsätta satsa på det här som professionell guide. 
Nu tar jag en paus från fisket ett tag och ägnar mig åt service och underhåll av all utrustning samt bokslut, administration och annat som hör småföretagandet till. Kommer även under februari att ta en semester med min underbara fru och lapa sol på playan i Spanien.
Den 1 mars drar jag igång fisket igen om isläget tillåter. Nu är det "prime time" för storgäddorna. Under 2015 krokades det 4 gäddor runt 10kg (1 precis under 10kg och 3 över) i min båt under den här perioden direkt efter islossningen. Om du är ute efter dom riktigt stora madammerna, passa på att boka in en dag under mars redan nu. Framför allt så blir helgdagarna snabbt uppbokade den här tiden. Jag fiskar dock alla dagar i veckan så om du har möjlighet så boka gärna in en dag i veckan (mycket mindre fisketryck och ännu bättre chanser till fin fångst).
Jag kommer att erbjuda några mycket speciella 2 dagars events under mars och april så håll utkik här på min sida för mer information inom kort.
Dela gärna det här med dom du tror skulle vara intresserade.
Ha nu ett riktigt bra 2016 önskar Fiskeguide Lars Lindahl

Julklappstips!

Posted on December 12, 2015 at 3:47 AM Comments comments ()
Vad kan väl vara en bättre julklapp till en fiskeintresserad än ett presentkort på en heldagsguidning!
 
25% rabatt på listpris gäller fram till 24/12 2015 och presentkortet är giltigt hela 2016.

Bra fiske nu!

Posted on October 28, 2015 at 7:42 AM Comments comments ()
Oktober har så här lång bjudit på bra gäddfiske. Har legat mellan 15 till 30 gäddor per tur och en del hyfsade i size på upp till 7kg. Även fin gös har kommit upp och även här är den största på 7kg. Sista turen fiskade vi mest fluga och det börjar bli riktigt hett nu för flugfisket då vatten tempen sjunker. Har flera lediga dagar både i veckorna och på helgerna under resterande oktober samt november så hör av dig om du vill komma ut på ett kanonfiske nu i slutet av säsongen. Gädda och havsöring är hetast nu men även gös och abborre går bra.

Rss_feed